НКФ ДЕМЕТРА

Skip to Main Content »


 
 
Вітаємо на нашому сайті!  ⚫  Пропонуємо Вашій увазі пропозицію з засобів для захисту рослин.  ⚫  Увесь асортимент супроводжується сертифікатами відповідності та агрономічним супровідом.
Ваш кошик пустий

Технологічна підтримка. Горох

Оригінал статті: Вікіпедія

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Streptophyta
- Судинні (Tracheophyta)
- Покритонасінні (Magnoliophyta)
- Еудікоти (Eudicots)
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Підродина: Faboideae
Триба: Vicieae
Рід: Горох (Pisum)
Carolus Linnaeus
 


Горо́х (лат. Pisum) — рід рослин з родини Бобові.

Горох — зазвичай це однорічні трав'яні рослини зі слабкими стеблами, що в'ються. Листки перисті, закінчуються гіллястими (розгалуженими) вусиками, за допомогою яких горох чіпляється за інші поверхні. Родовою відзнакою є триреберний стовбчик у квітці, із жолобком унизу і волосинами нагорі.

Один із засновників генетики, Ґреґор Мендель, вивчав успадкування семи характерних рис гороху і таким чином вивів закони, нині відомі як Закони Менделя (уцілому три генетичні закони).

Рослини гороху самозапильні, перехресне запилення відбувається рідко. Самозапліднення відбувається в бутоні перш ніж розкриється квітка.

Посівні сорти

Горох посівний (Р. sativum) — найвідоміший і найбільш розповсюджений. Його насіння (горошини) кулькоподібні або трохи приплюснуті, але не вуглуваті. Квітки майже завжди білі, хоча бувають і рожеві. Вирощують з прадавніх часів. Але єгиптянам, здається, не був відомий. Стверджується, що насіння цього гороху знаходять при розкопах будівель бронзового і навіть кам'яного віків. У Індії його теж розводили з давніх давен. Тому похождення гороху вважається східним, але не з повною впевненістю. Розрізняють три основні сортогрупи гороха посівного:

  • Горох лущильний (Pisum sativum L. convar. sativum), має гладеньку поверхню. Сухе зерно використовується для приготування супів. Для інших цілей збирають молоді зелені зерна.
  • Горох мозковий (Pisum sativum L. convar. medullare Alef. emend. C.O. Lehm) зерно у зрілому стані зі зморшками, схоже на мозок, складається на 6-9% з цукру, тому має солодкий смак і через це нерідко цей горох плутають з Горохом цукристим. Уживають зазвичай у консервній індустрії (для консервів із россолом переважно уживають світлі сорта, тоді як для заморожування — темні).Для приготування супів не уживають, под під час варіння насіння не стає м'яким. Уже з'явилися сорти із гладенькою поверхнею, тому часом нелегко відрізнити від Гороху лущильного.
  • Горох цукристий (Pisum sativum L. convar. axiphium Alef emend. C.O. Lehm), не має перегородок у стручках. Зазвичай уживають цілі м'ясисті, солодкі плоди, із недозрілим насінням. Для цукристого гороху характерним є те, що сухе насіння його має багато зморшок через високий вміст вологи у сирому насінні.

Хімічний склад

На 100 грамів сирої маси насіння:

  • Енергетична цінність кДж 1425
    • (Ккал 339)
  • Білки 25г
  • Ліпіди 1 г
  • Вуглеводи 60 г
    • Фіброїдні тканини 26 г
    • Цукор 8 г
  • Залізо (Fe, Ферум) 4 мг
  • Тіамін (Вітамін В1) 0.7 мг
  • Пантотенова кислота 1.7 мг
  • Фолієва кислота 274 мкг