Технологічна підтримка. Горох
Оригінал статті: Вікіпедія
Біологічна класифікація | |
Домен: | Ядерні (Eukaryota) |
Царство: | Зелені рослини (Viridiplantae) |
Відділ: | Streptophyta |
- | Судинні (Tracheophyta) |
- | Покритонасінні (Magnoliophyta) |
- | Еудікоти (Eudicots) |
Підклас: | Розиди (Rosids) |
Порядок: | Бобовоцвіті (Fabales) |
Родина: | Бобові (Fabaceae) |
Підродина: | Faboideae |
Триба: | Vicieae |
Рід: | Горох (Pisum) Carolus Linnaeus |
Горо́х (лат. Pisum) — рід рослин з родини Бобові.
Горох — зазвичай це однорічні трав'яні рослини зі слабкими стеблами, що в'ються. Листки перисті, закінчуються гіллястими (розгалуженими) вусиками, за допомогою яких горох чіпляється за інші поверхні. Родовою відзнакою є триреберний стовбчик у квітці, із жолобком унизу і волосинами нагорі.
Один із засновників генетики, Ґреґор Мендель, вивчав успадкування семи характерних рис гороху і таким чином вивів закони, нині відомі як Закони Менделя (уцілому три генетичні закони).
Рослини гороху самозапильні, перехресне запилення відбувається рідко. Самозапліднення відбувається в бутоні перш ніж розкриється квітка.
Посівні сорти
Горох посівний (Р. sativum) — найвідоміший і найбільш розповсюджений. Його насіння (горошини) кулькоподібні або трохи приплюснуті, але не вуглуваті. Квітки майже завжди білі, хоча бувають і рожеві. Вирощують з прадавніх часів. Але єгиптянам, здається, не був відомий. Стверджується, що насіння цього гороху знаходять при розкопах будівель бронзового і навіть кам'яного віків. У Індії його теж розводили з давніх давен. Тому похождення гороху вважається східним, але не з повною впевненістю. Розрізняють три основні сортогрупи гороха посівного:
- Горох лущильний (Pisum sativum L. convar. sativum), має гладеньку поверхню. Сухе зерно використовується для приготування супів. Для інших цілей збирають молоді зелені зерна.
- Горох мозковий (Pisum sativum L. convar. medullare Alef. emend. C.O. Lehm) зерно у зрілому стані зі зморшками, схоже на мозок, складається на 6-9% з цукру, тому має солодкий смак і через це нерідко цей горох плутають з Горохом цукристим. Уживають зазвичай у консервній індустрії (для консервів із россолом переважно уживають світлі сорта, тоді як для заморожування — темні).Для приготування супів не уживають, под під час варіння насіння не стає м'яким. Уже з'явилися сорти із гладенькою поверхнею, тому часом нелегко відрізнити від Гороху лущильного.
- Горох цукристий (Pisum sativum L. convar. axiphium Alef emend. C.O. Lehm), не має перегородок у стручках. Зазвичай уживають цілі м'ясисті, солодкі плоди, із недозрілим насінням. Для цукристого гороху характерним є те, що сухе насіння його має багато зморшок через високий вміст вологи у сирому насінні.
Хімічний склад
На 100 грамів сирої маси насіння:
- Енергетична цінність кДж 1425
- (Ккал 339)
- Білки 25г
- Ліпіди 1 г
- Вуглеводи 60 г
- Фіброїдні тканини 26 г
- Цукор 8 г
- Залізо (Fe, Ферум) 4 мг
- Тіамін (Вітамін В1) 0.7 мг
- Пантотенова кислота 1.7 мг
- Фолієва кислота 274 мкг